De juiste support

Kanker heb je niet alleen. Toch ervaren veel mensen het als een eenzaam proces. Vaak hoeft dit niet. Ik leg je uit hoe.

Er zijn veel verschillende partijen betrokken bij kanker, zoals je partner, familie en vrienden. De behandelend arts in het ziekenhuis, je huisarts, een bedrijfsarts. Je werkgever, misschien wel een leerkracht van je kinderen. In dit proces zijn er veel mensen en instanties waar je mee te maken hebt, die een bepaalde rol spelen.

Dit kun je regisseren!

Zie het als een holistisch team dat je om je heen verzamelt, gericht op jouw herstel. Een support team. Wie zitten er in het team? Bijvoorbeeld de persoon die mee gaat naar al je ziekenhuis afspraken. In ieder geval je arts. Misschien ook wel een voedingsconsulent, een masseuse, of die vriendin die dag en nacht klaar staat voor hand- en spandiensten.

Laten we een oefening doen.
Zet op een rijtje welke personen en instanties op dit moment betrokken zijn in jouw herstelproces. Stel jezelf dan de volgende vragen:

◾ Voel ik me begrepen en gehoord door mijn zorgverleners?
◾ Ben ik in staat om aan te geven wat ik nodig heb aan mijn zorgverleners?
◾ Vraag ik om hulp aan familie en vrienden wanneer ik dat nodig heb? Zo niet, waarom niet?
◾ Heb ik zelf middelen om te investeren in mijn herstel?
◾ Welke rol bekleedt iedereen in mijn herstel?
◾ Heb ik meer of andere ondersteuning nodig?
◾ Wie of wat zou ik nog kunnen toevoegen?

Door deze oefening te doen, heb je een goed beeld gekregen van hoe jouw support team er op dit moment uit ziet.

Andersom kun je jezelf ook afvragen of er op dit moment mensen in je omgeving zijn die jou negatief beïnvloeden? Mensen die energie kosten, om wat voor reden dan ook. Haal deze mensen uit je team. Dit betekent natuurlijk niet dat je ze uit je leven moet bannen, maar ze hoeven geen rol te spelen in jouw herstel. Negativiteit zal je namelijk niet vooruit helpen in je proces.

Wie zitten er in jouw dream team?