Taboes rondom kanker: daar praten we niet over!

Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. Je zou dus kunnen zeggen dat iedereen direct of indirect getroffen wordt door deze ziekte op een bepaald moment in het leven. Toch rusten er nog veel taboes rondom kanker.

Schuld en schaamte

Als je kanker hebt, kan het voelen alsof je eigen lichaam zich tegen je heeft gekeerd. Het kan een gevoel geven van falen, of zwakte. Dat kan gevoelens van schaamte oproepen.

Daarnaast kun je je afvragen wat jij anders had kunnen doen om het te voorkomen? Stel dat je als roker de diagnose longkanker krijgt. Ook dit kan schaamte en schuldgevoelens oproepen.

Kanker op intieme plekken

Rondom kanker aan de geslachtsdelen hangt vaak nog een taboe. Schaamte speelt hier een grote rol bij.

Behalve dat het vervelend is, kan schaamte ook gevaarlijk zijn. Het is best lastig om te praten over problemen aan je geslachtsorganen en hiermee naar je huisarts te gaan.

Dit kan echter een snelle diagnose en een succesvolle behandeling in de weg staan.

HPV en kanker

Sommige vormen van kanker worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus: HPV. Rondom soa’s hangt vaak een taboe. Men associeert het met losbandigheid, of vinden het vies.

Echter komt ruim 80% van alle mensen die seksueel actief zijn in aanraking met het HPV virus. Meestal ruimt je afweersysteem dit virus vanzelf op.

Soms lukt dit niet en kan het HPV-virus leiden tot verschillende vormen van kanker. Een bekend voorbeeld hiervan is baarmoederhalskanker.

Cultuurgebonden taboes

Sommige niet-westerse migranten hebben te maken met taboe op kanker. Gebrek aan kennis van de ziekte speelt hier soms een rol in. In sommige groepen loopt men aan tegen sociale uitsluiting, wanneer er sprake is van kanker.

Ook geloof kan van invloed zijn op taboes rond kanker. In sommige religies wordt kanker gezien als een beproeving. Alleen God (Allah) beschikt over het verloop van de ziekte en het moment van overlijden.

Seksualiteit en kanker

Kanker heeft grote invloed op seksualiteit en intimiteit. Intimiteit en seks zijn vaak niet hetzelfde na diagnose of tijdens behandeling. Dit kan komen door een veranderd zelfbeeld, lichamelijke klachten of emoties rondom het verwerken van kanker.

Er wordt lang niet altijd gesproken met zorgverleners over de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit, omdat op deze onderwerpen nog een taboe rust.

Kanker als deel van het leven

Rondom kanker zijn er nog veel meer taboes. Denk aan discriminatie op de arbeidsmarkt, het afsluiten van overlijdensrisicoverzekeringen, blijvende lichamelijke gevolgen, mentale problemen na kanker.

Al die taboes… Terwijl de cijfers laten zien dat we allemaal (al dan niet indirect) te maken zullen krijgen met kanker. Kanker is een deel van ons leven, maar de taboes, daar praten we niet over!