Goede voornemens? Dit is hoe je ze volhoudt!
Het nieuwe jaar voelt altijd als een frisse start. Niet voor niets houden we er allemaal wel een paar goede voornemens op na, zoals meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken… Noem maar op.
Vaak zijn dit soort goede voornemens na een paar weken naar op de achtergrond verdwenen onder de drukte van het dagelijks leven, de vastgeroeste patronen en een gebrek aan zelfdiscipline. Grote kans dat je aan het eind van het jaar weer dezelfde goede voornemens zult hebben voor het jaar erop.
Lekker motiverend?
Hier een paar tips om je goede voornemens vol te houden.
1. Maak een plan
Om je oude gedrag te veranderen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je leven erop inricht om jezelf zo makkelijk mogelijk te maken je gewenste gedrag vol te houden.
Is jouw goede voornemen om gezonder te eten? Zorg dat je geen ongezonde snacks in huis hebt.
Wil je stoppen met roken? Het helpt enorm als je geen sigaretten of aanstekers in de buurt hebt.
Wil je meer bewegen? Zet je sportschoenen binnen handbereik.
Richt je leven in op het gewenste nieuwe gedrag. Zo houd je drempel zo laag mogelijk om je aan je voornemen te houden.
2. Succes bereik je in kleine stapjes
Vaak zijn mensen geneigd een te groot doel te stellen. Bijvoorbeeld: “Ik wil 20 kilo afvallen”. Dit einddoel staat zo ver weg van de realiteit, dat kan erg demotiverend werken.
Het is effectiever om kleinere stapjes te zetten in de richting van het grotere doel. Natuurlijk kan je doel zijn om 20 kg kwijt te raken, maar breek dit op in kleinere “successen”.
Bijvoorbeeld: “ik wil elke week -0,5 kg bereiken”, of “Elke maand 2 kg eraf”. En vier je successen! Dit maakt het een stuk makkelijker om dichter bij je doel te komen.
3. Zoek de patronen in je gedrag
Houd voor jezelf bij wanneer het wel en niet lukt. Schrijf het op in een logboek.
Wat zijn de triggers die ervoor zorgen dat je terug valt in je oude gedrag?
En onder welke omstandigheden ben je goed in staat om je gewenste gedrag vol te houden?
Als je dit een tijd noteert, zul je snel de rode draad ontdekken in welke factoren jou in de verleiding brengen om in je oude gedrag te schieten.
4. Accepteer dat je soms faalt
Goede voornemens gaan over gedragsverandering. Het kost tijd om nieuw gedrag aan te leren.
Het is onvermijdelijk dat het soms even niet lukt en je terug valt in je oude gedrag. Dit is voor veel mensen het moment dat ze hun goede voornemens opgeven.
Mocht het gebeuren dat je een keer ‘een uitglijder’ maakt, dan hoef je niet je hele plan overboord te gooien. Gun jezelf de tijd om nieuw gedrag aan te leren. Wees lief voor jezelf. Je mag herkansen.
Welke goede voornemens heb jij voor het komende jaar?
Reageer