6 tips voor meer balans na kanker – #4

Herstellen van kanker kost tijd. Dat geldt ook voor het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Leven na kanker is iets anders dan de draad weer oppakken van het leven voor de diagnose. Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, op het gebied van werk, relaties en lichamelijke of mentale capaciteiten.

Het vinden van een nieuwe balans na kanker kan lastig zijn.

Hier volgen 6 tips voor het vinden van meer balans in je leven na kanker.

Tip #4 Mediteer

Dan bedoel ik niet hummend op een matje op de grond, maar neem regelmatig de tijd om gewoon even te ‘zijn’.

Focus op je ademhaling en laat je gedachten maar komen. Ze mogen er zijn. Je hoeft ze niet weg te drukken. Je hoeft ze niet te veroordelen. Ervaar hoe het is, hier in het moment. Je hoeft even niks. Je moet even niks. Tel je ademhalingen. Focus op een diepere ademhaling.

Er wordt nog wel eens sceptisch gereageerd op meditatie, omdat het een spirituele bijklank heeft. De voordelen van meditatie zijn echter allang wetenschappelijk bewezen.

Meditatie helpt om stress te verminderen. Het zorgt voor meer rust in je hoofd. Door stress verhoogt het cortisol niveau in je lichaam, het stresshormoon. Dat heeft veel schadelijke effecten. Het verstoort namelijk de slaap, kan depressie en angst bevorderen en bijdragen aan vermoeidheid.

Meditatie verbetert de emotionele gezondheid en helpt om negatieve gedachten te verminderen. Het verbetert je concentratie, kan de bloeddruk verlagen en verbetert het zelfbewustzijn. Kortom, meditatie is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Vind jij het lastig om te mediteren? Er zijn veel meditatie apps te vinden waarin je begeleid wordt in je meditatie. Hoe vaker je het oefent, hoe makkelijker het wordt.

Tip #5 volgt volgende week!