6 tips voor meer balans na kanker – #2
Herstellen van kanker kost tijd. Dat geldt ook voor het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Leven na kanker is iets anders dan de draad weer oppakken van het leven voor de diagnose. Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, op het gebied van werk, relaties en lichamelijke of mentale capaciteiten.
Het vinden van een nieuwe balans na kanker kan lastig zijn.
Hier volgen 6 tips voor het vinden van meer balans in je leven na kanker.
Tip #2 Pas zelfdiscipline toe
Om gebalanceerd te kunnen zijn, is zelfdiscipline van essentieel belang. Zelfdiscipline is nodig om routine te ontwikkelen in je dagelijkse leven, goed voor jezelf te zorgen en om je doelen te bereiken. Zonder zelfdiscipline kun je niet succesvol zijn.
Je kunt zelfdiscipline aanleren. Maar wat is zelfdiscipline precies?
Zelfdiscipline is het vermogen om te doen wat je moet doen, wanneer je het moet doen, ongeacht of je er zin in hebt.
Begin door het aanleren van een routine. Neem pauzes van je werk, ga elke dag even naar buiten, minimaliseer afleidingen, ga op tijd naar bed en focus op de dingen waar je mee bezig bent. Neem de minder leuke taken, “de moetjes”, op in je dagelijkse planning. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want zelfdiscipline aanleren vergt tijd.
Hoe leer je zelfdiscipline aan?
- Wees lief voor jezelf. Zelfdiscipline leren kost tijd. Het hoeft niet in één keer goed te gaan, maar blijf doorgaan.
- Oefening baart kunst. Blijf goed gedrag herhalen. Besteed zo min mogelijk aandacht aan negatief gedrag. Uiteindelijk zal het positieve gedrag (het doen wat je moet doen) steeds makkelijker vol te houden zijn.
- Stip op de horizon. Houd het einddoel voor ogen. Onthoud waaróm je iets doet.
- Houd van jezelf. Om vol te houden, moet je je eigen valkuilen herkennen. Zelfsabotage is een valkuil waar we allemaal wel eens instappen. Onbewust zorg je ervoor dat je je doel niet bereikt. Wees eerlijk naar jezelf. Richt je vervolgens weer op je einddoel: doe wat je moet doen, wanneer je het moet doen.
- Een succes is het stapje richting je doel, hoe klein ook. Het is heel demotiverend om te zien hoe ver je einddoel van je afligt en hoe lang het duurt om daar in de buurt te komen. Daarom deel je je einddoel op in kleinere stapjes. En je beloning ook.
Zou jij jezelf omschrijven als een gedisciplineerd persoon?
Tip #3 volgt volgende week!
Reageer