6 tips voor meer balans na kanker – #3

Herstellen van kanker kost tijd. Dat geldt ook voor het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Leven na kanker is iets anders dan de draad weer oppakken van het leven voor de diagnose. Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, op het gebied van werk, relaties en lichamelijke of mentale capaciteiten.

Het vinden van een nieuwe balans na kanker kan lastig zijn.

Hier volgen 6 tips voor het vinden van meer balans in je leven na kanker.

Tip #3 Train je impulsbeheersing

Door matigheid ervaar je meer balans. Matigheid zorgt ervoor dat we controle houden over onze verlangens en niet vervallen in primitief, impulsief gedrag.

Overmatig drinken, ongezond eten, heel veel kopen, het zijn allemaal impulsen die worden gedreven door het primitieve deel van het brein. Het deel dat verantwoordelijk is voor je vlucht-vecht gerdrag.

Deze impulsen worden beloond met dopamine. Deze beloning geldt echter alleen op de korte termijn, want vaak is het juist dat gedrag waar je op de lange termijn niets mee op schiet.

Je kunt je impulsbeheersing trainen.

Een goede oefening is om afstand te nemen van je situatie. Welke situatie dan ook. Trek je eerst terug voordat je handelt. Dit remt de impulsiviteit. Je kent vast wel het gezegde: “bezint eer gij begint”.

Een andere manier om je impulsiviteit te trainen is door er een naam aan te geven. Zeg tegen jezelf als je een impuls voelt: “dit is gewoon een impuls, ik hoef er geen gehoor aan te geven”. Koppel het los van jezelf. Een impuls is gewoon een gedachte, maar dat betekent niet dat het waarheid is en dat je eraan moet gehoorzamen.

Welke impulsen vind jij lastig te beheersen?

Tip #4 volgt volgende week!