6 tips voor meer balans na kanker – #1
Herstellen van kanker kost tijd. Dat geldt ook voor het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Leven na kanker is iets anders dan de draad weer oppakken van het leven voor de diagnose. Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, op het gebied van werk, relaties en lichamelijke of mentale capaciteiten.
Het vinden van een nieuwe balans na kanker kan lastig zijn.
Hier volgen 6 tips voor het vinden van meer balans in je leven na kanker.
Tip 1 Leer je grenzen (her)kennen
Stop voordat je over je grenzen gaat, overprikkeld raakt of oververmoeid wordt. Leer aan te voelen wanneer het tijd is om te stoppen.
Je grens is de scheidingslijn tussen:
- Wat je wel en niet kunt (emotioneel of fysiek)
- Waar je wel of geen tijd in wilt stoppen
- Wat je energie kost en waar je energie van krijgt
Bijvoorbeeld: je bent moe, maar in plaats van naar bed te gaan, besluit je toch nog een aflevering aan te zetten. Of, je voelt dat je ontspanning nodig hebt, maar je neemt er de tijd niet voor.
Grenzen gaan altijd over behoeften en gevoelens. Het is de balans tussen inspanning en ontspanning. Je kunt over je grenzen gaan, doordat je:
- Te streng bent voor jezelf: Je legt jezelf teveel druk op. Je moet van alles. Je bent veeleisend en het beeld waaraan je moet voldoen is onrealistisch hoog. Je MOET succesvol zijn, je MOET veel geld verdienen, je MOET indruk maken, je MOET presteren. Je MOET ontspannen, je MOET plezier hebben, je MOET er goed uitzien, enzovoorts. Anderzijds gun je jezelf te weinig: ik MAG NIET huilen, ik MAG NIET opgeven, ik MAG NIET falen, ik MAG NIET anderen tot last zijn.
- Te lief bent voor jezelf. Je vraagt te weinig van jezelf. Je maakt afspraken waar je je niet aan houdt. Je legt de lat te laag of je bent te snel tevreden. Als je je niet houdt aan de afspraken die je maakt, geeft dit weinig vertrouwen in jezelf.
Over je eigen grenzen gaan kan allerlei redenen en oorzaken hebben:
- Je vergeet jezelf, please gedrag. Je hebt de neiging om jezelf op te offeren, voor iedereen klaar te staan, het anderen naar de zin te maken.
- Je hebt onrealistische verwachtingen van jezelf. Je bent een pusher. Je gaat gebukt onder prestatiedrang.
- Je hebt nooit geleerd om om te gaan met je grenzen, of je grenzen deden er niet toe.
- Je neemt jezelf of jouw behoeften niet serieus. Je hebt last van een gebrek aan zelfwaardering.
- Je overschat je zelf. Je denkt dat je meer aankunt dan dat je in werkelijkheid kan.
Kun je je een situatie voor de geest halen waarin het je teveel werd?
Had je lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of een druk op de borst?
Werd je zenuwachtig of geirriteerd?
Dit zijn allemaal waarschuwingssignalen dat je over je grens gaat. Leer deze signalen te identificeren en gebruik dit om je grenzen te leren kennen. Je zult merken dat je meer rust ervaart, wanneer je je eigen grenzen bewaakt.
Vind jij het lastig om je grenzen te herkennen?
Ik vind het na bijna 5 jaar nog steeds lastig m’n grenzen te (her)kennen. En daar naar te luisteren. Het blijft een leerproces, met vallen en opstaan.